A szakdolgozat írás egyik legnehezebb része a szakirodalom feltárása. Tudom, hiszen látom a hallgatóinkon, másrészt számomra is az egyik legkevésbé izgalmas része a kutatásnak. Annak érdekében, hogy gyorsabban haladj a szakirodalmi feltárással, összegyűjtöttem számodra néhány online elérhető adatbázist, amelyek segítségével hatékonyabban tudsz szakirodalmat keresni.

Az online elérhető adatbázisok létezése még nem jelenti azt, hogy ott az adott szakirodalom is fellelhető egyben. Vagyis attól még, hogy elérhetőek számodra ilyen adatbázisok, nem biztos, hogy „megúszod” a könyvtárba járást, hiszen több olyan folyóirat is létezik, amelyek a cikkeket csak nyomtatásban teszik elérhetővé. Ugyanakkor egyre több kiadó törekszik arra, hogy a nyomtatásban megjelenő anyagok online is elérhetőek legyenek. Az alábbiakban néhány hazai és nemzetközi adatbázist gyűjtöttem össze számodra.

Magyar nyelvű folyóirat cikkek A-tól Z-ig

Minden szakdolgozatban szükség van folyóiratcikkekre történő hivatkozásra, hiszen elsősorban folyóiratcikkek formájában jelennek meg a tudományosan is elismert kutatási eredmények. A Matarka.hu a Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa. Ahogy a nevében is szerepel, az adatbázis elsősorban tartalomjegyzékeket tartalmaz, vagyis innen nem tölthetők le a folyóiratcikkek. Akkor mégis mire jó ez az oldal?

Egyrészt egyre több folyóiratban megjelenő cikkre található hivatkozás (ahonnan egy kattintásra letölthető a cikk), másrészt pedig a találatok alapján össze tudsz készíteni egy listát, aminek segítségével gyorsan össze tudod szedni a könyvtárban megtalálható cikkeket.

Nézzünk is meg egy példát. A keresőbe beírtam a „szájreklám” kifejezést, amire összesen 6 találatot listázott ki az adatbázis.

Nem kell többet 400 oldalas könyveket cipelned

Az Akadémiai Kiadó a hazai felsőoktatás marketing területének az egyik legjelentősebb szereplője, hiszen a kiadó gondozásában megjelenő könyvek megkerülhetetlenek egy szakdolgozat elméleti részének megírásához. Az Akadémiai Kiadó az elmúlt időszakban indította el a mersz.hu weboldalt, amelynek célja online elérhetővé tenni a felsőoktatásban oktató szakemberek és tanulmányokat folytató fiatalok számára ezen könyveket digitális formában. A hallgatói azonosítóddal könnyedén be tudsz lépni regisztrációt követően és így digitálisan elérheted a szükséges könyveket a szakdolgozat írásához. Habár az adatbázis ingyenes az egyetemi hallgatók számára, fontos kiemelni, hogy csak hazai forrásokat fogsz találni az adatbázisban.

Nemzetközi folyóirat cikkek marketing területen

Több adatbázis is rendelkezésre áll marketing témájú folyóiratcikkek keresésére, viszont az elmúlt években számomra a sciencedirect.com volt a leginkább áttekinthető és használható. Ebben az adatbázisban minden témában találtam cikket, ezért javaslom, hogy próbáld ki Te is. Az adatbázis egyik nagy előnye, hogy itt teljes terjedelemben letölthetők a források, viszont csak abban az esetben, ha van előfizetésünk az adatbázishoz. Szerencsére a Szegedi Tudományegyetem „polgáraként” ha be vagy iratkozva a könyvtárba, akkor szabadon hozzáférhetsz az itt található forrásokhoz az egyetemi hálózathoz csatlakozva.

A Google-re megint szükséged lesz

Ugye Te is ismered a mondást: „a Google a Te barátod”. Általában akkor szoktuk mondani, amikor egy probléma esetén senki sem tudja a megoldást és nagy valószínűséggel az interneten kell keresni választ a felmerülő kérdésre – ilyenkor általában mindenki a Google-t, vagy az utóbbi időben már a YouTube-ot hívja segítségül. A tudományban sincs ez másként, viszont egy apró módosítással. Csak kevesen ismerik, de a Google keresőnek van egy szolgáltatása, amit kifejezetten a tudós közösség számára hozott létre: ez pedig a Google Scholar (vagy magyarul Google Tudós). Ez a szolgáltatás gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a Google kereső, viszont csak olyan találatokat fog listázni számunkra, amik a Google megítélése alapján tudományos céllal írt forrásnak számítanak.

Ebben a keresőben hazai és külföldi forrásokra egyaránt kereshetünk, viszont ez esetben sem biztos, hogy lehetőségünk van letölteni a teljes forrást. A Google Tudós ugyanúgy működik, mint a hagyományos Google kereső, gyakorlatilag különböző adatbázisokban és weboldalakon megtalálható forrásokat listáz ki. Viszont a hozzáférhetőség attól függ, hogy az adatt adatbázis elérhető-e számunkra vagy sem.