Nagy valószínűséggel még szakdolgozatírás előtt állsz – hiszen azért kezdted el olvasni ezt a bejegyzést 😊 – és fogalmad sincs, hogy hol is kezdd el… Ezzel a bejegyzéssel abban próbálok segíteni, hogy átlásd a szakdolgozatírás főbb mérföldköveit és jobban tudd ütemezni a szakdolgozat elkészítését, hiszen így több időd marad kikapcsolódni, pároddal találkozni és barátaiddal szórakozni.

Kezdjük azzal, hogy szakdolgozatot nem lehet megírni néhány hét alatt. Tudom, vannak különböző városi legendák, hogy egyesek három nap alatt írták meg a szakdolgozatukat, de egyrészt azok valószínűleg olyanok is lettek, valamint biztos vagyok abban, hogy Te a világ legjobb szakdolgozatát szeretnéd megírni… Legalábbis erre törekszel (bízzunk benne) 😊

Azt tapasztalom, hogy a felsőoktatásban gyakran nincsenek kialakult folyamatok a szakdolgozatírásra vonatkozóan, gyakorlatilag a témavezető és szakdolgozó egyénileg egyeztet, hogy milyen ütemezéssel és milyen lépésekben készül el a szakdolgozat. Nyilván ez sok szempontból előnyös lehet a szakdolgozónak, ugyanakkor hidd el, hogy sokat tud segíteni egy általános ütemezés és folyamatleírás. Az alábbiakban az általam javasolt ütemezést / folyamatleírást mutatom be röviden. Ettől természetesen el lehet térni, de mindenképp jó kiindulópont lehet. Továbbá az egyes szakaszoknál jelzett időtartamokat az eddigi tapasztalataim alapján határoztam meg. Az eddig több, mint 100-120 szakdolgozó alapján már viszonylag jó közelítéssel tudom megbecsülni, hogy körülbelül mennyi időt vesz igénybe az egyes feladatok, szakaszok elvégzése 😊

 

A 13+1 lépés, amit mindig tarts szem előtt

Ha átnézed az alábbi lépéseket, akkor rá fogsz csodálkozni, hogy hát ezek magától értetődőek, mi ebben az „innováció”?! Valóban, első ránézésre mindenki ezeket a lépéseket határozná meg, mégis rengeteg szakdolgozói kérdéssel találkozok, hogy akkor „mi lesz a következő lépés”, „mik lesznek a feladatok”, stb. A biztonság kedvéért vegyük is akkor tételesen sorra a szakdolgozatírás és témavezetővel való egyeztetés lépéseit.

 

Téma meghatározása és szakirodalom feltárása

Téma meghatározása nélkül nem lehet szakdolgozatot írni, így erre is fordíts kiemelt figyelmet. Ebben majd a témavezető fog segíteni. Ne aggódj, ha tanácstalan vagy, míg Neked ez az első szakdolgozatod, így teljesen érthető a bizonytalanságod, viszont a témavezető feladata és szerepe pontosan az, hogy ezekben a kezdeti lépésekben segítsen.

1. Konzultáció – Első személyes egyeztetés

Ez az első alkalom, amikor a témavezetőddel a témádról egyeztetsz. Ez esetben nem szükséges különösebben készülnöd, azonban minden témavezető örül, ha olvastál már cikkeket a témában. Amit mindenképp át kell beszélnetek, hogy mi a személyes motivációd, miért az adott témavezetőhöz jelentkeztél (biztos kíváncsi rá) és hogyan illeszkedik a szakdolgozat a személyes karrierterveidhez.

Ezen a konzultáción meg kell győznöd a témavezetőt arról, hogy nagyon szeretnéd megírni a szakdolgozatot és motivált vagy. Azt szoktam mondani a saját szakdolgozóimnak, hogy a leadási határidő előtt 3-4 nappal, amikor még nincs kész a szakdolgozat, akkor nem nekem kell hajnali 2-3 órakor is ott ülni és írni, hanem nekik. Ha nem szeretik a szakdolgozatuk témáját, akkor életük legrosszabb éjszakáinak néznek elébe. Ha pedig motiváltak, akkor kifejezetten élvezni fogják szakmailag a szakdolgozatírás utolsó napjait.

 

2. „Olvasgatás” a témában

Az első konzultációt követően mindenképp el kell kezdened olvasni a témában. Nem a témavezetőd miatt, hanem elsősorban magad miatt. Tudom, senki sem szeret olvasni (tisztelet a kivételnek), de enélkül nehezen fogsz tudni megírni egy szakdolgozatot. Hol tudsz találni szakirodalmat? Javaslom, hogy fusd át azt a blogbejegyzésemet, amelyben különböző online elérhető adatbázisokat mutattam be. Ezek nagy segítségre lesznek a források gyűjtésekor.

Javaslom, hogy keress 5 olyan lektorált folyóiratcikket, amelyekben primer kutatást mutatnak be a szerzők. Ezeket dolgozd fel és mutasd be (akár prezentáció formájában is) a témavezetődnek. Ez alapján látni fogja, hogy milyen kutatások iránt érdeklődsz és tovább tudjátok pontosítani a témát. Ha ezzel a szakasszal megvagy, akkor mindenképp kérj időpontot konzultációra a témavezetődtől.

IDŐTARTAM: 4-10 hét

FELADAT: keress 5 olyan cikket, ami kifejezetten megtetszett a témában és dolgozd fel azokat

 

3. Konzultáció – Téma pontosítása és beszámoló az olvasott cikkekről

Ha sikerült időpontot egyeztetned a témavezetőddel, akkor célszerű megosztanod vele a véleményedet, tapasztalataidat az általad olvasott cikkekről. Ennél a pontnál már tud segíteni abban, hogy az érdeklődési körödnek megfelelően lehatároljátok a témát és tovább tudj lépni érdemben a szakdolgozat írásának előkészítésében. Ezen a konzultáción mindenképp határozzátok meg a főbb fejezeteit a szakirodalmi áttekintésnek, továbbá néhány témakört az egyes fejezeteken belül, amit ki szeretnél dolgozni.

 

4. Szakdolgozó vázlatot készít a szakirodalom alapján

Miután meghatároztátok a témavezetőddel, hogy milyen főbb fejezetek és témakörök jelennek meg a szakdolgozatodban, akkor érdemes először egy vázlatot készítened, mielőtt még a nagy lendületben belevágnál a szakdolgozat írásába. Ez a vázlat viszont ne csak a fejezet és alfejezet címeket tartalmazza, hanem minden alfejezetnél jelezd a témavezetődnek, hogy mely forrásokból kívánsz dolgozni, valamint 3-4 sorban írd le, hogy miről fog szólni az adott alfejezet, miért tartod fontosnak, hogy bemutasd. A megjelölt források alapján a témavezetőd esetleg tud ajánlani további forrásokat is.

IDŐTARTAM: 2-4 hét

FELADAT: Vázlat készítése, amelyben jelölöd a fejezeteket, alfejezeteket, valamint alfejezetenként a tervezett forrásokat és 3-4 sorban bemutatod az adott alfejezetet.

 

5. Konzultáció a vázlatról

A vázlatot nemcsak magadnak írod, de a témavezető számára is jól mutatja, hogy mennyire sikerült elmélyülnöd a témában. Mindenképp konzultáljatok a témavezetőddel a vázlatról, hiszen ez alapján fog tudni segíteni, esetleg további tippeket adni. Ha ezt nem egyezteted vele, akkor lehet, hogy feleslegesen dolgozol a szakirodalmi feltárással, hiszen rossz úton fogsz haladni. Ha sikerült megegyeznetek a vázlatban, akkor utána indulhat a részletes irodalmi feldolgozás 😊

 

6. Szakirodalmi feltárás elkészítése

A vázlat alapján szakdolgozóként el kell tudnod készíteni a szakirodalmi feltárást. Talán ez lesz a legnehezebb része a szakdolgozatnak, legalábbis erről szoktak a saját szakdolgozóim panaszkodni. Ne hagyd, hogy kedvedet szegjék a kezdeti nehézségek, ez is olyan, mint minden más: kicsit bele kell rázódni, utána menni fog 😊 Legalábbis eddig még minden szakdolgozómnak sikerült elkészítenie.

Arra viszont figyelj, hogy a szakirodalmi feltárást úgy küldd át a témavezetődnek, hogy egyrészt a törzsszövegben folyamatosan hivatkozol – ráadásul helyesen – az általad feldolgozott forrásokra, továbbá az átküldött szakirodalmi áttekintés már tartalmazza az irodalomlistát a dolgozat végén. Ennek hiányában – én például – nem tudom megfelelően értékelni az irodalmi feldolgozást. Arról viszont, hogy hogyan is kell helyesen hivatkozni, egy szakirodalmi hivatkozások bemutatását részletező blogbejegyzésben korábban már írtam.

IDŐTARTAM: 4-10 hét

FELADAT: kb. 18-20 oldalas szakirodalmi feltárás elkészítése, amely 2-3 fejezetből áll

 

 

Kutatás elkészítése

Ha már eddig eljutottál, akkor a szakdolgozatírás nehezebb részén már túl vagy… legalábbis én az irodalmi feldolgozást kedveltem legkevésbé 😊 Most jön az igazán izgalmas rész, hiszen a saját kutatásodat kell elkészítened. Kezdjük is az első és legfontosabb lépéssel.

 

7. Konzultáció (hipotézisek és kutatás előkészítése)

Ha a szakirodalmi feldolgozással kb. 80-90%-ban kész vagy, akkor kérj személyes konzultációt a témavezetődtől. Ezen a konzultációt kizárólag a kutatásra koncentráljatok, már ne a szakirodalmi feldolgozás legyen a fő téma. Kérd meg a témavezetődet, hogy kérdőíves kutatás esetén segítsen jobban megérteni, hogyan kell hipotézist megfogalmazni, kvalitatív (mélyinterjú, fókuszcsoport, stb.) kutatás esetén pedig előfeltételezéseket. Természetesen más módszerekkel is elkészítheted a kutatásodat, nyilván itt erről kell mindenképp egyeztetnetek. A továbbiakban úgy mutatom be a lépéseket, mintha egy kérdőíves kutatást készítenél szakdolgozóként, ugyanakkor más módszer alapján is hasonló lépéseket kell végezned.

 

8. Szakdolgozó elkészíti a hipotéziseket és kérdéseket

Ez egy nagyon fontos pont és rengeteg „rossz gyakorlattal” találkozom. Nézzük is meg, hogy mi szokott lenni a probléma:

Legtöbb esetben az történik, hogy a szakdolgozó és témavezető érdemben nem tudnak egyeztetni, a szakdolgozó elkészít egy kérdőívet, amit pedig jóváhagy a témavezető. A szakdolgozó elkészíti az adatfelvételt, elkezdi az elemzést és ilyenkor jut eszébe, hogy kellenének hipotézisek, amelyeket utólag kezd el megfogalmazni… Ennek pont fordítva kellene történnie: először a hipotézisek, utána pedig a kérdések. Ennél a szakasznál a szakdolgozó feladata, hogy írjon 4-6 hipotézist, valamint a hipotézisekhez kapcsolódó kérdéseket. Én például azt szoktam kérni a szakdolgozóimtól, hogy ne küldjenek kérdőívet, hanem egy dokumentum oldalainak tetejére írjanak 1-1 hipotézist és az adott oldalon csak az adott hipotézishez tartozó kérdéseket és a kapcsolódó válaszokat írják fel. Ezt követően pedig az oldal alján 3-4 mondatban ismertessék, hogy az adott kérdéseket milyen statisztikai módszerekkel vizsgálnák, hogy döntést tudjanak hozni a hipotézisről. Ez a módszer segít abban, hogy mind a témavezető, mind pedig a szakdolgozó számára átlátható legyen, hogy ezekkel a kérdésekkel döntést lehet-e hozni a hipotézisről, valamint a szakdolgozó tisztában legyen azzal is, hogy milyen statisztikai módszereket kell majd alkalmaznia a későbbiekben.

IDŐTARTAM: 1-2 hét

FELADAT: kb. 4-6 oldalas dokumentum, ami hipotézisenként tartalmazza a kérdőív kérdéseit válaszlehetőségekkel együtt

 

9. Konzultáció – Kérdőív véglegesítése

Ez a konzultáció történhet személyesen, de ha a témavezető inkább kijavítja és visszaküldi, akkor az is megfelelő lehet, nem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét. A személyes konzultáció csak azért lehet hasznos, mert esetleg nem látja át a témavezető, hogy miért tennéd fel az adott kérdést, akkor azt gyorsan tudjátok tisztázni. A kérdőív véglegesítését követően már indíthatod is az adatfelvételt 😊 Azért ezen a konzultáción kérdezz rá, hogy mit javasol a témavezető, hiszen lehetnek ötletei a kiküldésre vonatkozóan, valamint hogyan szerezz több kitöltőt…

 

10. Kérdőív feltöltése és adatgyűjtés

Ez a szakasz 1-3 hétig is eltarthat. Elsősorban attól függ, hogy milyen gyorsan tudod a megfelelő mennyiségű kitöltőt összegyűjtened. Erre nincs egzakt válasz, a témavezetőd tud segíteni abban, hogy a témád és adatgyűjtési módszered esetén mekkora mintára lesz szükséged.

IDŐTARTAM: 1-3 hét

FELADAT: adatgyűjtés, aminek eredményeként lesz egy adatbázisod

 

11. Adattisztítás, kódolás és elemzés

Az adatgyűjtést követően ne felejtsd el tisztítani az adatbázist, kizárni a mintába nem tartozó kitöltőket, valamint kódolni az adattáblát. Hidd el, a kódolás segítségével sokkal gyorsabban fogsz tudni haladni az elemzéssel. Ha tudsz előzetesen egyeztetni a témavezetővel, akkor esetleg azt is átbeszélhetitek, hogy milyen diagram típust javasol az egyes kérdések és eredményeik bemutatásához. Sajnos gyakran elfelejtik a szakdolgozat írásakor a hallgatók, hogy statisztikából milyen diagram típusokat érdemes használni az egyes kérdéstípusok esetén.

IDŐTARTAM: 1-2 hét

FELADAT: elemzés elkészítése

 

 

Szakdolgozat befejezése

Ennél a pontnál már tényleg nincs sok hátra, sokakat már csak órák választják el a leadási határidőtől… akkor viszont már érdemes aggódni 😊 No, de ha kész vagy az elemzéssel és nemcsak néhány órád van a leadási határidőig, akkor a témavezetőd már „nagyon” várja a teljes szakdolgozatot. Nézzük is a szakdolgozat befejezésének lépéseit.

 

12. Témavezető véleményezi a szakdolgozatot

Az általad késznek vélt szakdolgozatot a témavezetőd először fogja átolvasni. Lehet, hogy nem fogja az elejétől a végéig, hanem már csak az elemzést, hiszen a szakirodalmi áttekintést korábban már véleményezte és kijavítottátok. Ugyanakkor ennél a pontnál tartja a témavezető a kezében a teljes szakdolgozatot. Javaslom, hogy minél teljesebb anyagot küldj neki (bevezetéssel és befejezéssel elkészítve), hiszen ez alapján tud minél részletesebb véleményt küldeni számodra. Az itt megfogalmazott észrevételeit, javaslatait viszont mindenképp fogadd meg és módosítsd azok szerint a szakdolgozatot, hiszen a konzulensi értékelést is elsősorban arra fogja alapozni, hogy az észrevételeit mennyire fogadtad meg és javítottad azok mentén a szakdolgozatot.

 

13. Szakdolgozó kijavítja a hibákat

Ha a témavezetőd időben át tudta nézni a szakdolgozatot, akkor szánj 2-3 napot a hibák kijavítására. Erre tervezz be mindenképp néhány napot, hiszen lehet, hogy utána kell járnod néhány információnak, esetleg újra le kell futtatnod valamelyik elemzést, esetleg demonstrátorok segítségét kell kérned valamely statisztikai módszer alkalmazásában. Mindenesetre ennek a folyamatnak a végén már a „kvázi” kész szakdolgozatodat küldöd el a konzulensnek.

IDŐTARTAM: 2-3 nap

FELADAT: Kijavítani a hibákat, megfogadni a javaslatokat

 

+1 Szakdolgozat véglegesítése

Ezt a +1 pontot azért tartottam fontosnak beszúrni a folyamat végére, mert szeretem a szakdolgozóim által leadott anyagot a leadási határidő előtt 1-2 nappal gyorsan átfutni. Ennek a célja nem elsősorban a tartalmi ellenőrzés, hiszen erre az előző lépésekben már volt lehetőség. Sokkal inkább itt olyan formai hibákat (vagy bármi mást) keresek, amik felett a korábbi áttekintések során átsiklott a figyelmem. Egy kicsit „laikus” szemmel próbálom keresni a hibákat, amiket az opponens elsőre kiszúrna. Ilyenkor egy 5-20 pontból álló listát szoktam küldeni a szakdolgozóimnak, amelyek mentén még javítaniuk kell a szakdolgozatot. Ezek általában apróságok, amelyeket 2-3 órán belül ki is tudnak javítani. Így nyugodt szívvel tudják leadni a szakdolgozatukat és témavezetőként én is már fellélegezhetek 😊

IDŐTARTAM: 1 nap

FELADAT: Véglegesíteni a szakdolgozatot

 

Gyakori hibák, amiket érdemes elkerülni

A fenti írással azt kívántam bemutatni számodra, hogy mely lépéseket és feladatokat érdemes elvégezned, hogy a szakdolgozatod írását jobban tudd ütemezni. Továbbá fontosnak tartottam kiemelni, hogy mikor és mit érdemes egyeztetned a témavezetőddel. Az alábbiakban viszont néhány tipikus hibára hívnám fel a figyelmedet, amiket jobb észben tartani, mintsem belefutni:

Legyél proaktív és egyeztess időpontot időben a témavezetővel! Amikor már látod, hogy várhatóan mikor végzel az egyes feladattal, akkor időben kérj időpontot, mert lehet, hogy csak 2-3 hét múlva lesz szabad időpontja.

Tanulj meg már az elején helyesen hivatkozni! Ha már az első anyagok elkészítésekor helyesen hivatkozol, akkor az nagyon pozitív benyomást fog kelteni a témavezetődben. Ráadásul később nehezebb kijavítani a hivatkozások formázását, mint az elejétől kezdve megfelelően hivatkozni.

Csak olyan anyagot küldj át, amit helyesírás szempontjából kétszer átolvastál! Ha a témavezetődnek folyamatosan arra kell figyelnie, hogy hol milyen nyelvtani hibák vannak, akkor nem tud kellő figyelmet szentelni a tartalomnak.

Kezdj el írni és utána már menni fog! Sok szakdolgozó az elején kétségbe esik, hogy nehezen tud írni, „nincs ihlet”. Ilyenkor azt tanácsolom, hogy kezdjen írni „bármit”. Az írás gyakorlása rövid időn belül meghozza az „ihletet” és sokkal gördülékenyebben fogsz írni.

Az ütemezésre Te figyelj, a témavezetődnek erre nem lesz ideje! Habár Neked egy szakdolgozatot kell írnod és egy témavezetőd van, ez az ő esetében egyrészt már sokadig szakdolgozat és az adott félévben nagy valószínűséggel több szakdolgozója is van. Kevés olyan témavezetőt ismerek, akik mindegyik szakdolgozójuk ütemezését nyomon tudják követni, ennélfogva nem is fognak szólni a határidőkkel kapcsolatban. Figyelj Te ezekre a határidőkre és a időbeosztásod alapján alakítsd az ütemezést. Természetesen figyelj arra, hogy az anyagok áttekintésére 1-2 hetet adj legalább a témavezetődnek.

 

Bízom benne, hogy sikerült egy kicsit jobban átlátni a szakdolgozatírás folyamatát és ennek a bejegyzésnek a segítségével sokkal gördülékenyebb lesz a témavezetőddel való egyeztetés. Ne feledd, a szakdolgozatot nem a témavezetőd írja, hanem Te saját magadnak. Ennek megfelelően Neked kell a teljes folyamatot nyomon követned és időben egyeztetni a fontosabb kérdésekben a témavezetőddel! Jó szakdolgozatírást! 😊